Informace
Resetovat heslo

Mikuláš, Anděl a čert – trojice, na kterou se těší děti i dospělí

K adventu patří chystání výzdoby a dekorací, byt provoní pečené cukroví, dětské oči rozzáří sebemenší připomínka blížících se vánočních svátků. Kouzelné období splněných přání uvádí víc než symbolicky návštěva Mikuláše. V doprovodu krásného anděla a škodolibého čerta dokáže moudrý Mikuláš umocnit slavnostní atmosféru, připomene to dobré a navede, jak napravit drobné hříšky.

Slavnostní očekávání 

I z chování těch nejmladších snadno odvodíte, jak málo chybí do předvečera svátku svatého Mikuláše. Děti se víc snaží pomáhat, uklízí, a dokonce i méně odmlouvají. Ze školky a školy nosí obrázky, přáníčka a také se učí básničky.

Mikuláš proto nesmí v nejmenším zklamat a nesmí prozradit za žádnou cenu ani vlastní identitu. Pokud vám letos připadl úkol zastoupit světce a jeho pomocníky, pak společně s rolí přebíráte velkou zodpovědnost a velký díl práce. Děti jsou extrémně bystré a všímavé vůči detailům, které vás třeba ani nenapadne maskovat. Podle bot, stylu mluvy, ale i třeba podle gest dokáží rozpoznat a identifikovat blízké osoby. Nedávejte jim zbytečná vodítka a snažte se zakrýt vše, co by vás mohlo prozradit. Dejte si záležet a vyhněte se všem kompromisům. Na vousy by vám neměl v žádném případě stačit balíček skládané vaty a ani Anděl by neměl svá křídla po domácku vyrábět z kartonu a kousků blyštivého alobalu. Máte-li vystupovat před dětmi jako zástupce nebes, pak je autentický kostým naprostou nutností!

Důstojné, elegantní a přirozené vystupování autorit

Sehrát dobře úlohu Mikuláše je vážně těžké. Musíte po celou dobu mluvit vlídně, ale důrazně a zároveň přitom nesklouznout do prázdného poučování. Jako Mikuláš musíte budit dojem, že všechno o dětech a na děti víte. Naštěstí máte k ruce osobního asistenta, krásný Anděl však bude víc stranit dětem a přimlouvat se za ně a jejich polepšení.

V kostýmu Mikuláše si nevystačíte s vlastním civilním oblečením. Maska má své charakteristické prvky, které se už desetiletí nemění. Musíte je dodržet i vy, a právě proto je lepší kostým vybrat a koupit od profesionální dílny. Budete potřebovat dlouhou bílou košili, přes kterou se obléká ornát a také vysokou biskupskou čepici. Obchody s kostýmy vám nabídnout navíc nejen samotné oblečení, ale i veškeré doplňky, které vaše role vyžaduje. Ve vašem případě dlouhou berlu, ať stříbrnou nebo zlatou.

Obchody s kostýmy nabízí pevné zázemí a výběr i andělům. Základ kostýmu sice můžou zastoupit odložené šaty svatební nebo plesové, ale nutná jsou křídla. Křídla musí působit křehce a jemně, mohou být zdobená peřím, třpytkami nebo flitry. U křídel je navíc potíž s jejich upevněním. Nemůžete si je jen tak nalepit na záda. Ale ani nemůžete stát strnule. Jako Anděl byste se měli sklonit k dětem, pohladit je, podat balíček s dárkem. Ani při přesunu mezi jednotlivými rodinami vaše křídla nesmí utrpět žádnou úhonu. Profesionálně vyrobená křídla jsou právě takto uzpůsobena a vyhoví krásným vzhledem i pohodlným praktickým nošením.

Čert se může utrhnout ze řetězu

Ale samozřejmě s ohledem na věk cílového publika. Pokud vás čeká návštěva u předškoláčků, s přípravou kostýmu to příliš nepřehánějte. Potřebujete sice rohy a oháňku, ale nesnažte se působit moc strašidelně. I tak je možné, že vás raději nechá stát Mikuláš jen venku za dveřmi jako tichou zálohu.

U starších dětí nebo na chystané party pro dospělé si však můžete dovolit i dramatické experimenty. V nabídce obchodů s kostýmy najdete i mimořádně hrůzostrašné latexové masky. Jejich navlečením a kombinací s kožichem nebo otrhaným oblečením budete vypadat skutečně ďábelsky.

Užijte si začátek adventu a ať už se chystáte jako mikulášská družina do školky, na zájmové kroužky nebo do jednotlivých rodin, dejte si záležet a vytvořte postavy, které se v tom nejlepším zapíší do podvědomí děti i jejich rodičů. Staňte se krásnou vzpomínkou na vydařený večer.